Hyttyset kuuluvat sääskien runsaslajiseen ryhmään. Suurin osa niistä on ihmisille harmittomia. Suomessa on noin 40 hyttyslajia, joista yleisimmät ovat metsähyttynen, Etelä-Suomessa esiintyvä lehtohyttynen ja pohjoissuomalainen jänkähyttynen.

Hyttysiä on eniten lämpiminä ja sateisina kesinä. Varsinkin alkukesän lämpö ja kosteus lisäävät hyttysmäärää. Hyttysiä tavataan toukokuun lopulta aina syyskuulle asti. Eniten haittaa hyttysistä on alkukesällä. Vähitellen pistojen vaikutus vähenee, ja loppukesästä monet tuskin huomaavat niitä. Eri lajit (varsinkin horkkahyttynen) saattavat levittää tauteja, jotka onneksi ovat Suomessa yleensä miltei harmittomia.

Hyttynen

Hyttysten torjuminen

Tärkeintä hyttysten torjunnassa on pitää niiden lisääntymispaikat kuivina. Katso että kotipihassa ei ole paikkoja, joihin sadevesi jää seisomaan. Tyhjennä lasten kahluualtaat kun ne eivät ole käytössä. Pidä räystäskourut puhtaina lehdistä. Vaihda vesi kastelutynnyreistä ja puutarha-altaista kerran viikossa. Mitä enemmän tiheää kasvillisuutta pihalla, sitä enemmän hyttysiä – varjoisat paikat ovat hyttysten lepopaikkoja. Pyri pitämään pensasaidat trimmattuina. Hyttynen viihtyy myös esimerkiksi lepän suojissa, joten niiden määrää kannattaa ehkä rajoittaa.

Hyttysiltä suojautuminen

Hyttyset ovat aktiivisimmillaan illasta aamuun, mutta häiritsevät myös kosteina ja lämpiminä iltapäivinä. Vältä tuulettomia paikkoja. Pienikin tuulenvire vaikeuttaa hyttysten lentoa huomattavasti. Hyttyset suuntaavat ihosta lähtevän hiilidioksidin, lämmön ja kosteuden perusteella. Suojaa itsesi ensisijaisesti vaatetuksella ja paljaaksi jäävät ihoalueet hyönteiskarkotteella. Autan-tuotteet antavat 4-5 tunnin suojan hyttysiä vastaan.