Mäkärä on 2–5 mm pituinen hyönteinen, joka muistuttaa ulkonäöltään kärpästä. Mäkäränaaras leikkaa terävillä leukaosillaan ihoon haavan, johon se erittää veren hyytymistä estävää ainetta. Tämä aine on nisäkkäille myrkyllistä. Se aiheuttaa puremakohtaan punottavan, kivistävän ja kutittavan paukaman, joka saattaa kestää useitakin viikkoja. Mäkärä viihtyy koko Suomen alueella – varsinkin lämpiminä kesinä. Mäkäräaika kestää kesäkuusta syyskuuhun asti.

Mäkärä

Polttiainen on pieni (1­–2 mm) ja hento hyönteinen, jolla on usein kirjavat siivet. Se on yleinen Keski- ja Pohjois-Suomessa syyskesällä ja alkusyksystä. Polttiaisia on kymmeniä eri lajeja, joista vain osa imee verta ihmisistä ja eläimistä. Polttiaisen puremajälki saattaa olla suora rivi kirveleviä ja punottavia näppyjä. Pienestä koostaan johtuen polttiainen pystyy tunkeutumaan hyttysverkkojen läpi asuntoihin, ja se pääsee ketterästi vaatetuksen alle.

Mäkärät ja polttiaiset viihtyvät juoksevan veden äärellä. Niitä esiintyy päiväsaikaan ulkosalla, sisätiloihin ne eksyvät harvoin.

Mäkäräisiltä ja polttiaisilta suojautuminen

Ensisijainen suojautumiskeino on pukeutuminen, mutta mäkärät ja polttiaiset tunkeutuvat vaatetuksen alle pienistäkin raoista ja hakeutuvat mielellään ohuille ihoalueille. Pukeutumisen lisäksi kannattaa siis suojata paljas iho hyönteiskarkotteella. Suojaharsolla varustettua päähinettä kannattaa myös kokeilla jos ongelma on paha.

Autan-tuotteet suojaavat mäkäräisiltä ja polttiaisilta 2-3 tunnin ajan.