Punkki on 1–3,5 mm pitkä mustanruskea ja litteä otus, jonka kaikki kehitysasteet ravitsevat itsensä verellä. Punkit valtaavat vuosittain enemmän ja enemmän elintilaa, ja tällä hetkellä punkkeja on jo Kainuun korkeudella. Riskialueita ovat tällä hetkellä erityisesti Ahvenanmaa, Turun saaristo, Kokkolan saaristo sekä Lappeenranta. Myös Helsingin edustalla Isosaaressa tautitapauksia on todettu jo useita viimeisten kolmen vuoden aikana. Punkit viihtyvät parhaiten korkeassa heinikossa, aluskasvillisuuden seassa, pensaikoissa ja puiden lehtien alapinnoilla. Aktiivisinta punkkiaikaa on huhti-lokakuu.

Punkki

Punkki saattaa odottaa kuukausia sopivan lämminverisen eläimen ilmestymistä paikalle. Silloin se pudottautuu isäntäeläimeen, joka voi olla myös ihminen, ja kiipeää aterioimaan kosteisiin ja lämpimiin kohtiin kehossa. Ihmisessä sen lempipaikkoja ovat karvaiset alueet ja ihotaipeet, kuten korvien taustat ja pää.

Punkit levittävät tauteja

Punkit levittävät kahta tautia, borrelioosia ja TBE-virusta eli puutiaisaivokuumetta. TBE-virukselta suojaa ainoastaan punkkirokotus, mutta borrelioosiin tepsii vahva antibioottikuuri. Vaikka tautiriski on olemassa, kaikki punkit eivät ole vaarallisia. Alueesta riippuen tauteja kantaa 5 – 50 % punkeista. Kaikki taudinkantajat eivät tartuta tautia ihmiseen. Tärkeää on kuitenkin suojautua! Lue lisää punkkien levittämistä taudeista hyönteismaailmassa…

Punkeilta suojautuminen

  • Käytä suojaavaa vaatetusta – muista pitkät hihat, lahkeet ja hattu!
  • Suihkuta hihan- ja lahkeensuihin sekä niskaan Autan Protection Plus -aerosolia tai -suihketta
  • Tarkista ihosi iltaisin ennen nukkumaan menoa
  • Hanki punkkipihdit

Jos löydät punkin iholtasi, älä sivele siihen paksua rasvaa kuten vanha tapa on ollut. Paksu rasva jopa pahentaa tilannetta, koska se saa punkin oksentamaan ja näin tautiriski lisääntyy. Poista punkki iholta pihdeillä ja puhdista kohta. Tarkkaile ihoaluetta ja jos se tulehtuu tai ympärille tulee punainen rinki, ota heti yhteyttä lääkäriin.

Autan Protection Plus -tuotteet suojaavat myös punkeilta. Suoja-aika on 4 tuntia.

Lue lisää punkeista, niiden levittämistä taudeista ja torjunnasta Hyönteismaailmassa…