Hyönteiskarkotteet estävät hyönteistä aistimasta kehosta ja hengityksestä huokuvaa hiilidioksidia, jonka perusteella se suuntaa iholle. Hyönteiskarkotteet sekoittavat hyönteisen suunta-aistin niin, ettei se löydä iholle. Mikään karkote ei tapa tai tee hyttystä sokeaksi. Karkottava vaikutus säilyy suojatuilla ihoalueilla pakkauksessa luvatun ajan, ellei esimerkiksi voimakas hikoilu lyhennä suoja-aikaa.

Tehoaineita on synteettisiä ja luonnonmukaisia. Sitronellaöljy ja muut eteeriset öljyt kuuluvat luonnonmukaisiin karkotteisiin, mutta esimerkiksi DEET (tehoaineena mm. OFF!-tuotteissa) ja ikaridiini (Autan) ovat synteettisiä. Kemiallinen tutkimus alkoi 1940-1950 -lukujen taitteessa, jolloin DEET nousi ykköseksi tutkimuksessa ja myöhemmin käytössä. Ikaridiini tuli markkinoille 1990-luvun alussa.

Ikaridiini – uuden ajan karkote

Lääkeyhtiö Bayer kehitti ikaridiinin 1990-luvun taitteessa.  Uusi tehoaine suunniteltiin seuraavia ominaisuuksia silmällä pitäen:

  • Pitkäaikainen teho yhdellä/harvoilla käyttökerroilla (ei tarvitse lisätä usein)
  • Laaja-alainen teho (hyttyset, punkit, paarmat)
  • Säilyttää tehonsa monenlaisissa olosuhteissa
  • Miellyttävä ihotuntuma

Lue lisää ikaridiinista (englanniksi)

Ikaridiini tehoaa myös paarmoihin

Paarman purema voi olla joskus kivuliaskin. Lue lisää paarmoista ja katso, miten suojaudut niiltä ja muilta purevilta hyönteisiltä.

Näin vältät puremat